Uitstel EB en ODE

Uitstel EB en ODE

Uitstel verschuldigde EB en ODE

Wist u dat…

Uitstel van betaling (incl. BTW) van EnergieBelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE) bij levering van aardgas en elektriciteit in de maanden april, mei en juni 2020 mogelijk is. Eén van de Coronamaatregelen vanuit de overheid en energieleveranciers om ondernemers en organisaties te helpen.
Tot 19 juni kunt u een verzoek indienen.
Altijd interessant om te kijken of u conform de bijbehorende voorwaarden in aanmerking komt voor deze maatregel.

Energieleveranciers zullen in navolging voor leveringen in de maanden april, mei en juni 2020 geen EB en ODE, noch de btw hierover, in rekening brengen bij de betreffende klanten. Hiermee kan aan bedrijven uitstel van betaling van de ODE en EB worden geboden.

In oktober 2020 worden de EB en ODE, vermeerderd met de btw hierover, via een aanvullende factuur alsnog in rekening gebracht en verschuldigd door de energieleveranciers.

Geen voorschotnota!
Hierbij gaat het om energielevering waarvoor de energieleverancier maandelijks het werkelijk afgenomen verbruik factureert. Uitgangspunt hierbij is dat de energieleverancier voor leveringen in de maanden april, mei en juni 2020 geen energiebelasting en ODE, noch de btw hierover, in rekening brengt bij de betreffende ondernemers. Op deze manier wordt aan deze groep bedrijven uitstel van betaling van de energiebelasting en ODE geboden. In oktober 2020 wordt energiebelasting en ODE, vermeerderd met de btw hierover, via een aanvullende factuur alsnog door de energiebedrijven in rekening gebracht.

Wel een voorschotnota!
Dit uitstel geldt helaas niet voor afnemers die maandelijks een voorschotnota ontvangen zoals gebruikelijk is bij huishoudens en kleinere organisaties. Mochten dergelijke organisaties als gevolg van de coronacrisis in betalingsproblemen komen dan zijn de energieleveranciers (zoals altijd al gebruikelijk was) bereid om in gesprek met hen gaan om individuele afspraken te maken. Energieleveranciers hebben verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor klanten met betalingsproblemen. Zo kunnen ze waar mogelijk een betalingsregeling aanbieden of tijdelijk het voorschotbedrag verlagen. Neem altijd direct contact op met uw energieleverancier zodra u betalingsproblemen verwacht!

Hoe zitten energieleveranciers erin?
De meeste energieleveranciers zullen deze regeling naar verwachting vanaf de tweede week van april uitvoeren. Iedere leverancier is vrij om de regeling uit te voeren op een manier die het beste bij hun administratie past. Verwacht wordt dat de meeste leveranciers een digitaal verzoek via hun website of portal laten lopen. De regeling wordt niet automatisch op iedere afnemer toegepast omdat niet alle bedrijven gebruik willen maken van het uitstel.

Bron:
•https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/04/02/kamerbrief-uitstel-van-betaling-voor-ondernemers-g-rekeningen-uitstel-heffing-eb-ode
• https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/02/versoepeling-betalingsuitstel-belastingdienst
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *